sv
sv
da

HÅKAN OZAN: ”JAG ÄR DEN SOM ALLTID STRÄCKER UPP HANDEN”

4 min

Håkan Ozan har jobbat som IT-strateg, konsult och forskat inom innovation och ledarskap. Han har dessutom startat och drivit flera lyckade företag (och några mindre lyckade) företag och projekt, ofta med fokus på ny, outforskad teknik.

”Men jag lärde mig alltid något ändå, säger han med ett skratt. Jag är den typen som, om någon frågar, alltid sträcker upp handen. Om inget annat så kommer jag ju alltid att lära mig något.”

Hans CV är fyllt av exempel på modigt och innovativt ledarskap. I början på 2000-talet var han vd och grundare för ett av världens första platsbaserade mobilspel som använde sig av användargenererat innehåll. Tekniken var ny och det var innan det fanns GPS-positionering inbyggd i varje mobiltelefon.

”Vi fick bygga en ny metod för att triangelera avståndet till mobilmaster för att kunna avgöra ungefär var användarna befann sig. Det fanns ingen Appstore på den tiden och datatrafiken var dyr. Det var helt klart en högrisksatsning att satsa på en teknik som inte var mogen.”

Spelet såldes efter ett par år till Ericsson för ”en rejäl hacka” och Håkan Ozan gick vidare till att satsa på systemutveckling med fokus på att utveckla nya lösningar mot reklambranschen.

– Systemutveckling var hett då, men ganska nytt. Vi utvecklade nya lösningar mot reklambranschen, men företaget haltade lite. Det var svårt eftersom folk inte riktigt fattade nyttan med tekniken ännu.

Nyfikenhet som röd tråd

Den röda tråden, enligt Håkan själv, är en nyfikenhet och ett entreprenöriellt mindset som kommer till användning både privat och i karriären.

”Jag gillar att söka obruten mark. Och om man gillar det så måste du ju våga. Ska du göra något som aldrig gjorts tidigare så är ju inte det en trygg tillvaro.”

Med den inställningen till livet är det svårt att inte se spår av nyfikenhet och innovativt ledarskap även privat. Han har deltagit i mästerskapsmatcher i thai- och kickboxning och är en av få skandinaver som gått thaiboxningsmatch utan handskar i Thailand.

Men hans intresse för kampsport har också omsatts i affärsidéer och projekt.

”Jag arrangerade den första thaiboxningsgalan på Berns i Stockholm. Då tänkte jag nog bara att ”det här finns inte i Sverige så det är klart att vi ska köra”. Jag lade ner en massa pengar i det där och gick väl ett par hundra tusen back. Men jag gav mig inte!”

Efter ytterligare två kampsportsgalor, en i Bangkok och en på Gotland, som dessutom hölls utomhus, blev det lättare.

Stå ut med obehag

Det handlar också om en förmåga att stå ut med det obehag som kommer precis innan man ska göra något som aldrig gjorts förut.

”Som när man sitter där i taxin på väg till en thaiboxningsmatch i Thailand och tänker: Vad fan håller jag på med? Varför kan jag inte göra som alla andra och sätta mig ner och ta en kopp kaffe. Men så gjorde jag det och visst jag fick tio stygn i pannan men det är i alla fall en bra story. Och en erfarenhet att man har vågat chansa.”

Har man dessutom nästan alltid vunnit på det blir det allt lättare att försöka igen.

”Och har man inte vunnit i pengar så har man i alla fall vunnit gigantiskt mycket erfarenhet.”

Innovationstänk som smittar av sig

Hans nyfikenhet och erfarenhet ledde till ett forskningsprojekt inom det statliga forskningsinstitutet RISE och i dag jobbar han som Head of Innovation Advisory på KPMG Sverige.

– Jag utbildar kunder och företag i hur de ska öka sin innovationsförmåga och våga satsa för att bli mer konkurrenskraftiga. För mig har det ju varit ett spännande sätt att omvandla drygt tio års forskning till praktik. Inom nätverket handlar det ju mycket om att få till en stimulerande dialog där man inte bara lär sig av och får erfarenheter genom varandra, utan också inspiration och energi av varandra.