lectureContent.image.alt
test

RASMUS MARK PEDERSEN

Podcast: "Lars Løkkes triumf i 1999 kan lära oss mycket om hur man vinner makten"

Han var underdog mot det politiska fenomenet Peter Brixtofte. Men ändå slutade Lars Løkke Rasmussen som vice ordförande i Venstre 1999. Och orsaken till det kan kokas ned till ett ord: Relationer.

Martin Vith Ankerstjerne har genomgått en hel del som politisk rådgivare. Han är produkten av ungdomspolitik i Venstres Ungdom, har varit kampanjchef i Venstre och har bland annat varit särskild rådgivare för Karen Ellemann först i Inrikes- och Socialdepartementet och sedan i Miljödepartementet.

Idag är han VD och grundare av Decisions, som ger råd om intressebevakning inom hälso- och livsmedelssektorn. I podcasten F5 Focus ger han sin syn på vad ledare kan lära sig av politiska maktstrider.

Det tar oss tillbaka till 1999 och vice ordförandevalet i Venstre. Det fanns tre kandidater:

- Peter Brixtofte – borgmästare i Farum och en stjärna i den politiska världen på den tiden. Han lyckades mer än någon annan att göra liberal politik folkbärande.
- Lars Løkke Rasmussen – tidigare ordförande för Venstres Ungdom och vid den här tiden amtsborgmästare i Frederiksborgs amt och medlem i Folketinget.
- Eva Kjer Hansen – erfaren medlem i Folketinget och vid den här tiden även medlem i Europaparlamentet.

Och även om den här maktkampen var tydligt definierad med fasta ramar för omröstningar och procedurer, så anser Martin Vith Ankerstjerne ändå att det finns mycket vi kan lära oss från politikens värld. Från ambitioner och strategi till mänsklig interaktion och integritet erbjuder politikens värld oss en unik lins att betrakta ledarskap genom, förklarar han i F5 Focus.

I podcasten noterar han att maktkamper ofta känns som ett negativt fenomen. Men i själva verket är det en naturlig del av varje organisation, där några kommer att vinna och några kommer att förlora. Utmaningen är att se till att dessa strider inte blir skadliga för organisationen eller individerna inom den. Förberedelse, förståelse för spelet och att ha rätt rådgivning kan vara nyckeln för att navigera i dessa komplexa vatten.

Kampen om vice ordförandeposten i Venstre är ett bra exempel på hur den som har förberett sig bäst vinner. Ingen kan vinna ett val i Venstre utan att ha en stark förankring i det jylländska bakhållet. Det försummade Peter Brixtofte medan Lars Løkke Rasmussen odlade det. Således grundlades segern på relationer – ett begrepp som Martin Vith Ankerstjerne återkommer till gång på gång.

Oavsett om du är ny i organisationen eller har varit där ett tag, är relationer nyckeln, förklarar han. Att omge sig med människor man litar på är avgörande. Men det är lika viktigt att ha ett nätverk utifrån – människor som kan ge ett fräscht perspektiv och vägleda genom utmaningarna.

Lyssna på F5 Focus, där Martin Vith Ankerstjerne också ger konkreta råd om hur man pratar med andra för att få dem att ställa sig på ens sida. Du hittar podcasten här.