sv
sv
da

RECEPT FÖR INNOVATION: SKRUVA UPP JAZZEN OCH NED AUTOPILOTEN

11 min

Improvisation, experiment och kreativitet är huvudingredienserna i innovativa organisationer och avdelningar – precis som i varje jazzorkester. Flera av jazzens principer kan överföras direkt till arbetslivet.

Låt oss att gå på jazzkonsert med trion Phronesis i Jazzhouse i Köpenhamn. Året är 2016 och Copenhagen Jazz Festival är i full gång.

Det Londonbaserade bandet består av danska Jasper Høiby på bas, brittiska Ivo Neame på piano och svenska Anton Eger på trummor. Gruppen sägs vara en av de mest spännande och fantasifulla pianotrior under senare tid.

Den här kvällen spelar de mestadels låtar från det fartfyllda albumet, Parallax, på vilket hastigheten är konstant hög. Och det som föregår på scenen är inget mindre än kontrollerad vetenskap. Tonerna och rytmerna fyller lokalen och tar konstant nya riktningar. Man börjar nästan tvivla på om låtarna är inövade eller om Phronesis improviserar. Men sanningen ligger någonstans mitt emellan.

Chris Minh Doky, en dansk bassist och ikonisk jazzmusiker, beskriver konserten som en dialog.

”Det är när man skapar innovation och musikaliskt hamnar på ställen man inte hade räknat med, som man har en ickelinjär tillgång till det. När man håller ett levande ’samtal’ musiker emellan. Alla i samtalet känner ägarskap eftersom man uppriktigt känner och kan märka, att man är viktig och avgörande för sammanhanget,” förklarar han.

Medan Phronesis spelar står Jasper Høiby på mitten av scenen med sin bas. Den är 10 centimeter högre än honom själv. Som ett fyrtorn guidar han sina kompanjoner genom att konstant ägna dem uppmärksamhet, samtidigt som han skapar ett fundament med sina djupa bastoner. Hans fokus är överallt utom på hans eget instrument – här slår fingrarna på strängarna helt av sig själv, som om de aldrig hade gjort annat.

Istället håller han sina ögon och öron på Ivo Neame och Anton Eger, förväntningsfull och nyfiken på vad de kan tänkas hitta på härnäst. Och han kvitterar konstant med ett diskret, snett leende när de var för sig visar sina musikaliska talanger.

Phronesis har helt klart övat sig innan de går på scenen och spelar en konsert. Men det avgörande är att där är plats till precis detsamma på den stora scenen, som i replokalen – det är så här något nytt och intressant kan uppstå.

Fånga utvecklingen och improvisera 
Diana Arsovic Nielsen är improvisationschef i Köpenhamns Kommun. Hon gillar jazz. Och hon gillar sättet som jazz fungerar på – hon gillar det så mycket att hon använder det som filosofi i sitt eget arbete.

”Jazz hänger ihop med innovation genom att man fångar utvecklingen i ögonblicket och arbetar med det. Man blir inspirerad av varandra. Det är en jamkultur – du är med ifall du är tillräckligt cool. Om du försöker att stjäla all uppmärksamhet är det ingen som har lust att spela med dig. Alla ska få plats till att glänsa med sin skicklighet, för att på så sätt skapa ett läckert sound,” förklarar hon.

Diana Arsovic Nielsen betonar att det är interaktionen som är viktig. Och det gäller för såväl organisationer som vertikala yrkesområden. Det är genom gemenskapen i organisationer eller företag som man ger kunder eller användare en helhetsupplevelse. Det krävs ödmjukhet till att förstå att samtliga bidrar till helhetsupplevelsen.

Dessutom är improvisation ett viktigt element i varje innovativt initiativ.

”Jag intresserar mig mycket för hur man kan organisera en organisation till att kunna improvisera. Personligen tror jag inte på att utveckling kommer av att man sitter och blir dikterad. Den kommer av att man instinktivt hittar nya vägar och frågar: ”Kan vi inte bara…?” eller ”tänk om vi gör så här?” – alltså samtidigt som du utför ditt arbete,” förklarar innovationschefen.

Hur kan man uppnå detta? Chris Minh Doky är överbevisad om att det kräver att man stänger av den så kallade ’autopiloten’. Det är det han själv gör när han spelar musik.

”Även om du har spelat en låt flera tusen gånger, ska din inställning inte vara att du kan förutse allt som sker och att du vet exakt hur låten är. Man ska anstränga sig till att höra låten med nya öron. Det är en svår inställning att ha eftersom det kräver att man förflyttar sig utanför sin komfortzon,” säger han.

Att skapa nytt kräver färdigheter
Under konserten i Jazzhouse har Phronesis, och speciellt trummisen Anton Eger, stängt av sina autopiloter. Anton Eger är djupt engagerad i sitt musikaliska samtal med de två andra. Hans energi når himmelska höjder och rytmerna dundrar iväg. Hans långa kolsvarta lockiga hår sitter fastklistrat mot den genomsvettiga pannan, men det lägger han inte märke till. Trumpinnarna susar självsäkert fram och tillbaka på trumsättet. Både Jesper Høiby och Ivo Neame tittar på Eger och följer hans oavbrutna musikaliska talström.

Trummisen får en idé: ”Tänk nu om jag gjorde såhär?”

Mellan sina blixtsnabba slag börjar han skruva på en av cymbalernas muttrar med sin ena hand. Vad håller han på med? Han fortsätter sin trumvirvel. Han skruvar ännu mer på muttern. Den trillar av. Cymbalen är helt lös.

Plötsligt, och i löpet av en kort sekund, lägger han ifrån sig den ena trumpinnen och tar tag i cymbalen med sin ena hand. Han fortsätter att spela med den andra handen. I nästa ögonblick kastar han cymbalen lodrätt upp i luften som en frisbee. Han spelar vidare undertiden som publikens blickar är fästa på den flygande cymbalen, som nu dalar ned mot marken. Kort tid därefter landar den på marken, och ger ifrån sig det karaktäristiska krasch-ljudet, i en fullständig harmoni med Anton Egers takt och rytm.

Publiken visslar och klappar. Det är magiskt.

Man kan tydligt se på de två andra musikernas leenden att manövern inte är inövad av Phronesis på förhand. Och trots detta tog trummisen chansen, mitt på scenen under en livekonsert. Övningslokalen och prestationen i en vacker sammansmältning.

Den här slags improvisation vill Diana Arsovic Nielsen också ge plats till i arbetslivet. Men det kräver träning och en grundläggande förståelse för att det ska lyckas. För en idé är ju ingenting värd utan förmågan att utföra den.

”Jag är inte fascinerad av folk som kan få bra idéer. Det förväntar jag att alla bara kan. Men att systematisera och anpassa idéen så att den är med till att skapa värde för människor, det är här svårigheten ligger. Det handlar om att öva sig och träna och förstå innovation som ett hantverk. Det är inte något som du tar en liten kandidatgrad i och så kan du det. Du ska genomföra en mängd projekt och involvera en massa människor. Du ska lyssna, förstå och använda din empati för att kunna leva dig tillräckligt mycket in i om idéerna är bra eller inte. Och här måste man se på hur andra konstarter och hantverk gör det – där musiken ju både har kreativitet och hantverk i ett och samma paket. Du måste förstå disciplinen för att kunna nå en nivå där du i stort sett kan tolka fritt och leka,” förklarar hon.

Träningen ska vara en del av arbetet
Men finns det plats till att öva och träna sig när man jobbar som annat än konstnär eller sportutövare?

”Jag tycker att bilden av träningsrummet är intressant. Vi ska formulera hur och var det är okej att göra det. Flera offentliga innovationsinitiativ har uppförts som en slags laboratorium eller ett projekt. Och fördelen med detta är att det är lätt att exkludera det om det inte fungerar. Nackdelen däremot, är att i de tillfällen det fungerar, är det svårt att integrera det i organisationen. Det är ett jättestort arbete. Man säger att det är svårt att göra det skalbart, vilket ju är självklart när det är skapat utanför organisationen. Jag vill faktiskt gärna införa denna slags övningslokal på alla plan i alla organisationer,” säger Diana Arsovic Nielsen.

Chris Minh Doky anser att näringslivet kan vara på väg åt fel håll, och följer därmed inte samma riktning som den här träningsfilosofin.

“Jag har noterat en tendens till att man i sitt ledarskap strävar efter en automatik som gör att allt ska gå som på räls. Häri ligger faran att allt blir automatiserat. Om allt kör efter autopilot, så förlorar folk inte endast förbindelsen med det de gör, men även skälet till att de gör det. Ser man det som en maskin, som ska byggas och drivas automatiskt, så ska man bygga en maskin. Och så finns det ingen anledning till att ha människor till det,” förklarar Chris Minh Doky.

Och om man ska få idéer såsom Anton Eger och bli expert på att utföra dem, så måste man helt enkelt bara pröva något nytt.

“Föreställ dig att du går in på ditt kontor. Där har du gått in varje dag de senaste tio åren. Möblerna är desamma och skrivbordet står på samma ställe. Du behöver inte se dig omkring för att veta var allting står och hur allting ser ut. Kanske borde du prova att flytta runt på det? Eller kanske ska du testa att gå baklänges in genom dörren, istället för framlänges? Kanske ska du hålla handen för ditt ena öga? Ibland bör man lägga krokben för sig själv, för att på så sätt tvingas se tillvaron på ett annat sätt. Så att man rent faktiskt lägger märke till något nytt,” poängterar Chris Minh Doky.

Varken han själv eller Diana Arsovic Nielsen tvivlar på att jazz hänger tätt samman med innovation. Och detta bör näringslivet bli inspirerat av, säger Köpenhamns innovationschef avslutningsvis.

”Vi skal utmana alla organisationers perspektiv på att begå fel i förbindelse med utveckling. Jazzen är ett forum i vilket man inspirerar till att utvecklas på scenen, och därigenom principiellt sett också begå fel genom improvisationselementet,” säger hon.