NILS WÜRTZENFELD
"Ditt nätverk är viktigare än någonsin tidigare."
COVID-19, nedstängningar och stödåtgärder har gjort framtidsutsikterna osäkra för flera danska företag och skapat stor osäkerhet både när det gäller budgetar och tidsscheman.
Men även om många företag för närvarande avvaktar med öppen plånbok bör ledare inte dra ner på sina anställdas professionella nätverk. Det anser Marianne Gade Kranker, själv medlem i gruppen Framtidens Supportfunktion hos F5.
"Nätverk är viktigare än någonsin tidigare. Därför är det också en nödvändighet att ledare gör allt de kan för att fortsätta hitta utrymme i budgeten för att skicka sina anställda till nätverksgrupper. Samtidigt är det lika viktigt att medarbetarna själva står fast vid att kompetensutveckling har blivit extra oumbärligt med tanke på coronakrisen", säger hon.
Marianne Gade Kranker utsågs tidigare i år till årets F5:or, men när vi senare träffade henne för att prata om vad utmärkelsen betyder för henne, ville hon hellre prata om vikten av ett professionellt nätverk - särskilt inför framtiden.
Nätverk är lärande
"Hela syftet med ett professionellt nätverk har blivit ännu starkare under coronakrisen, som har kastat människor in i en ny verklighet med nya utmaningar. Dessa utmaningar kräver att man utökar sin kompetensuppsättning - något som bäst görs i ett professionellt nätverk. Nätverk är lärande och kunskapsdelning - och båda dessa är det vi ska ta med oss från krisen", betonar hon.
Precis som många andra har Marianne Gade Kranker observerat hur coronakrisen har varit en enorm utmaning för de flesta danska företag och deras anställda.
"I ett nafs har alla tvingats att tänka brett och i helt nya banor för att fortsätta vara produktiva i vardagen. Därför har krisen också tvingat fram nya vägar och lösningar, varav många har kommit för att stanna," anser hon.
Enligt Marianne Gade Kranker har alla organisationer gjort olika erfarenheter under krisen, men endast genom samråd, kompetensutveckling och holistiska perspektiv i ett nätverk kan man utbyta dessa erfarenheter och lära av dem.
"Vi har alla påverkats av coronakrisen, men vi har också alla lärt oss av den och de erfarenheter vi har gjort måste delas med andra. Vi har vaknat upp till en ny vardag och för att komma igenom den förstärkt krävs minst lika mycket nätverkande som tidigare. Många människor behöver för närvarande fråga: 'Vad har ni gjort?' 'Vad fungerade för er?' och 'Vad har ni tagit med er?' - och inte minst 'Hur förbereder vi oss för en liknande situation?' De nya processer, handlingsmönster och åtgärder som har uppstått på grund av krisen måste verkligen delas med andra i ett nätverk," säger Marianne Gade Kranker.
Tänk utanför boxen
Hon betonar samtidigt att ett fackligt post-corona-nätverk är den perfekta platsen att tänka utanför den vanligtvis begränsade rutan.
"Tidigare har vi alla varit tvungna att agera inom de fastställda ramarna för vad som är möjligt - både i ett nätverk och i vår egen verksamhet. Under corona har ramarna dock sprängts. Vi har tänkt utanför boxen som aldrig förr, eftersom det helt enkelt inte har funnits någon box, och om man fortsätter att arbeta inom detta innovativa möjlighetsutrymme i sitt professionella nätverk kommer det att resultera i medarbetare som verkligen tar med sig nya perspektiv och lärdomar tillbaka till företaget," säger Marianne Gade Kranker.