Skrivemaskine

Magasinet F5 Update

Ledning, arbetsliv och organisationsutveckling.

Att Navigera Framtidens Affärsvärld med OpenAI's GPT-4: En Ledarskapsutmaning

I dagens snabbrörliga affärsmiljö är förmågan att anpassa sig och förutse trender avgörande för företags framgång. Med den nya lanseringen av OpenAI's GPT-4 står ledare inför en revolutionerande möjlighet att ta sin organisations strategiska planering och kundinteraktion till nya höjder.

Podcast: "Tony Irving och ledarskap"

Vad har Tony Irving med ledarskap att göra? Massor säger vi. Daniel Humble och Linda Pritchard tar ett spännande samtal med Tony för att höra mer om det >>

Podcast: "Vill du följa med F5 till Lappland"

Vi tar ett samtal med vår Anders Ahlenius ang medlemsresan till Lappland >>läs mer

Direktör Marianne Thyrring, DMI: Förändringsledning rustar organisationen för nya krav.

Corona-epidemin, krigen i Ukraina, digital säkerhet, ny teknik och nya generationer på arbetsmarknaden som ställer andra krav på sina arbetsliv - behovet av förändringar har som en tsunami slagit in över oss de senaste åren och har omformaterat vår förståelse av hur vi driver vårt samhälle. I dess spår har nya krav på ledare och medarbetare om förändringsberedskap och omstrukturering av arbetsprocesser och organisation uppstått. Detta har Marianne Thyrring, direktör för DMI sedan 2013, tagit konsekvenserna av: Förändringsledning och psykologisk trygghet är grundläggande ledarskapsverktyg i en 'high performance'-kultur som DMI. Det ska hjälpa DMI att förbli en robust organisation med hög implementeringskraft.

Podcast: "Nu är vi igång med podd även på svenska kontoret"

Nu har vi släppt vårt första poddavsnitt. Den är lite av en beta för oss och tanken är att vi vill göra interjuver med er som är medlemmar. >>läs mer

Så blir du själv robust

Även det starkaste trädet kan falla. Mental robusthet har en avgörande betydelse för hur vi möter utmaningarna på arbetsplatser. Lyckligtvis är mental robusthet något som man själv kan träna och förbättra. Här är fem bra råd om hur du kan göra det.

Fall: Coach inom motståndskraft var tvungen att använda sina egna verktyg när konkursen slog till

Katrine Sejersen-Permin var bekant med metoderna för att skapa motståndskraft. I tio år hade hon lärt ut dem till ledare. När hennes eget företag gick i konkurs, var hon plötsligt tvungen att använda dem själv.

Podcast: "Lone öppet berättade om sin stress kom hennes anställda och tackade henne"

Hör historien om hur tre månaders sjukfrånvaro förändrade Lone Hansens organisation till det bättre.

Personligt ledarskap är grunden: "Du måste sätta på din egen syrgasmask innan du kan hjälpa andra."

För Nicolai Moltke-Leth är personligt ledarskap en förutsättning för att kunna leda andra, och i personligt ledarskap spelar robusthet en viktig roll. Som tidigare jägarsoldat har han varit van vid att övervinna pressade situationer, men han anser att det är en färdighet som alla kan lära sig.

Guiden: Den robuste arbetsplatsen är där du trivs

Robusthet kan betraktas från ett organisatoriskt perspektiv som något som skapas på arbetsplatsen. Det anser Thomas Clausen, seniorforskare vid Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som ger fem goda råd för att skapa hög trivsel.

Workbook: Robusthet

Den här månaden ger vår Worlbook perspektiv på robusthet. Vi lever i en värld som ständigt förändras, och förmågan att stå stadig när man möter utmaningar är avgörande för vår mentala välbefinnande såväl som för att trivas och prestera under press.

Du är bättre ställd om du är vit, medelålders man från Nordsjælland - men vad gör du om du inte passar in i den stereotypen?

Forskning om maktfördelning i Danmark avslöjar att det är mycket lättare för vissa människor än för andra att få makt. Denna tendens gäller också inom privata företag, men forskningen visar också ett medel för att hoppa över kön: Skaffa dig en mentor. Det är bara inte helt enkelt.

Workbook: Makt och allianser

Månadens workbook ger perspektiv på makt och undersöker hur makt, trots potentiella faror, kan hanteras med omsorg, insikt och strategi.

Podcast: "Lars Løkkes triumf i 1999 kan lära oss mycket om hur man vinner makten"

Han var underdog mot det politiska fenomenet Peter Brixtofte. Men ändå slutade Lars Løkke Rasmussen som vice ordförande i Venstre 1999. Och orsaken till det kan kokas ned till ett ord: Relationer.

Guide: Så undviker du utmattande maktkamper

Maktstrider kan vara förödande för en organisations dynamik, moral och produktivitet. Men hur kan ledare aktivt arbeta för att undvika dessa utmattande konflikter? Här ger Caroline Hart Sehested sju väsentliga råd som kan vägleda varje ledare i att skapa en hälsosam maktkultur:

En suck för skillnad

Stine Bosse blev koncernchef för TrygVesta efter några år av hårda och utmattande maktkamper. Men hur lyckades hon ta sig till toppen? Och hur såg hon till att maktkamperna inte blossade upp igen? Svaret inkluderar bland annat en liten sniff med näsan och en omfattande rensning i organisationen.

Workbook: Resultaträkning och etik

Den här månaden ger vår Workbook perspektiv på sambandet mellan resultaträkning och etik – Vad mäts du som ledare på? Är det bara resultaträkningen som räknas? Eller är det också viktigt med långsiktiga perspektiv?

Podcasten "Normerna för god uppförande och affärsstrategi kan förändras imorgon."

Företag kan inte längre bara följa lagen och anta att de har sitt på det klara. Om etiken inte är på plats uppstår kriser och dilemman. VD för We Love People, Christina Blak, är månadens gäst i podcasten F5 Focus.

Guide: Fem frågor när etik vägs mot bottenlinjen

Vad bör man överväga som ledare när man bedömer om man ska välja bort vinst av etiska skäl? Vi har frågat strategisk rådgivare Lasse Meldgaard Bloch, och det har resulterat i fem frågor som du som ledare kan ställa dig själv.

Förstår du den värld du arbetar i?

Företag som endast fokuserar på bottenraden är ur fas med världen de är en del av. Det är det tydliga budskapet från mångfaldskonsulten Marie Valentin Beck, som uppmanar ledare att ta itu med mindset och strategi.

Etiskt tänkande börjar på toppen

Det hjälper Too Good To Go att vara ett värderingsstyrt företag, men det är långt ifrån tillräckligt när hållbarhet och klimatmedvetenhet ska göras konkreta. Landschefen Heidi Boye anser att förändringarna bäst börjar högst upp.