RASMUS MARK PEDERSEN
Guide: Så undviker du utmattande maktkamper
Maktstrider kan vara förödande för en organisations dynamik, moral och produktivitet. Men hur kan ledare aktivt arbeta för att undvika dessa utmattande konflikter? Här ger Caroline Hart Sehested sju väsentliga råd som kan vägleda varje ledare i att skapa en hälsosam maktkultur:
1. Verifiering av förståndet:
Det är viktigt att se till att rätt personer innehar toppositionerna i en organisation. Ledare bör komma ihåg att basera befordringar och utnämningar på kompetens och kvalifikationer istället för maktspel. Denna praxis främjar en kultur som bygger på förtjänst och ärligt arbete.
2. Konsekvenser för missbruk av makt:
Utan tydliga konsekvenser kan maktmissbruk frodas. Genom att etablera tydliga regler och följa upp med lämpliga sanktioner visar ledare att integritet och rättvisa är centrala värderingar.
3. Öppenhet i beslutsfattande:
Att göra beslutsprocesserna transparenta kan minska spekulation och misstro. Det skapar en känsla av öppenhet och uppmuntrar anställda att aktivt delta i processen.
4. Delaktighet:
Genom att inkludera anställda i beslutsfaserna främjar man en miljö av inkludering och demokrati. Det förstärker också känslan av ägarskap och ansvar för de tagna besluten.
5. Respekt och anständighet:
Ett starkt ledningsteam respekterar och uppskattar sina anställdas värderingar. Det är grundläggande att undvika kompromisser med etik, eftersom det säkerställer organisationens integritet och trovärdighet.
6. Kontinuerlig dialog och utvärdering:
Förtroende och psykologisk säkerhet på en arbetsplats byggs upp över tid genom konstant och korrekt kommunikation. Om ledarna implementerar regelbundna feedback-sessioner får anställda en plattform för att öppet diskutera maktutövning samtidigt som ledarna får insikt i organisationens puls.
7. Fokus på positiv maktutövning:
Det slutliga målet för varje ledare bör vara att använda sin makt för att fatta beslut som är bäst för företaget och anställda samt att inspirera och motivera. Ledarskap handlar mindre om kontroll och mer om att vägleda, underlätta och stödja.